Allergische Reacties nagelproducten
22 september 2023 

Allergische Reacties nagelproducten

In deze blogpost wil ik de aandacht vestigen op de toenemende problemen met allergische reacties op nagelproducten. Deze allergieën kunnen variëren van milde tot ernstige symptomen, waaronder het verlies van de nagelplaat en de noodzaak van medische interventie.

Sinds 2018 is er een alarmerende stijging van het aantal allergie gevallen, er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze allergische reacties. We gaan ze samen een voor een doornemen.

Onzorgvuldig werken. 

Als nagelstyliste is het belangrijk dat de monomeren, in geen enkel geval, in contact mogen komen met de huid. Het is erg belangrijk dat nagelprofessionals de juiste werkwijzen volgen, hoogwaardige producten gebruiken en kennis hebben van de chemie achter hun vak. De juiste werkwijze zorgt ervoor dat de kans op een allergieën geminimaliseerd wordt.


Verkeerde uitharding van het product. 

Slecht uitgeharde producten bevatten niet-uitgeharde monomeren die bij contact met water of lipiden in nagel en huid allergische reacties kunnen veroorzaken. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid, niet alleen voor de kunstnagels, want deze acryltaten worden ook gebruikt in protheses, tandheelkunde en bijvoorbeeld wondzorg materiaal zoals pleisters.

Onlangs heeft Prof Albert Feilzer verbonden als materiaaldeskundige aan het tandheelkundig (opleidings)centrum ACTA in Amsterdam zijn zorgen geuit over de toenemende zorgen over acrylatenallergie. Hard de producten uit met de juiste lamp (die door de leverancier wordt aanbevolen) en houd je aan de uithardingstijd van het product. Een goed merk test in een lab wat de juiste uithardingstijd per product is met de bijbehorende lamp.

Dit is een van de redenen waarom wij in de lessen met Loveness werken. Alle producten van Loveness zijn getest door Doug Schoon met de Promed UV lamp. Hierdoor weten wij zeker dat als je de richtlijnen volgt de monomeren uitgehard zijn. Helaas zijn er veel merken die dit niet laten testen.

No wipe topcoat.


Het klinkt fantastisch een topcoat waarvan je de plaklaag niet meer hoeft te verwijderen. Er is toch een rest plaklaag na het uitharden van een no wipe topcoat. Als een styliste dan vervolgens de handen in smeert of olie na de behandeling en de no wipe topcoat niet gecleand wordt dan smeer je deze onuitgeharde acrylaten uit over de huid.

Daarom is ons advies altijd om een no wipe topcoat te cleansen met 70% alcohol nadat het product is uitgehard in de lamp. Daarna is het belangrijk dat de klant haar handen wast voordat je olie of handlotion aanbrengt op de huid, zodat we er zeker van zijn dat er geen resten op de huid of nagel aanwezig zijn.

Anders zouden deze door de olie/handlotion gemengd worden en sneller in de huid terecht komen en een reactie veroorzaken.

Wegfrezen/knippen van de nagelriemen. 

Veel stylistes knippen of frezen de Proximal Nail Fold weg. Over de gevaren hiervan zal ik een ander blog schrijven ;) Bij het knippen of frezen ontstaat er kleine openingen in de buitenste huidlaag.  Hierdoor is de kans op een allergische reactie verhoogd omdat de acrylaten door de kleine openingen naar binnen dringen.

Hyperkeratose herkennen

Hyperkeratose is een afweermeachanisme van het lichaam. Het lichaam reageert op irritatie door keratinisatie te verhogen, wat leidt tot verdikking van het nagelbed en het loslaten van de nagelplaat.  Onycholyse, het loslaten van de nagelplaat, gaat vaak gepaard met hyperkeratose. Ook kunnen er op de nagelplaat blauwe bloedsplinters optreden.


Herken je een van deze symptomen stop dan DIRECT met kunstnagels bij de klant.

Hoe handelen bij hyperkeratose?


Heeft een klant last van hyperkatose laat de klant het volgende stappenplan uitvoeren om ervoor te zorgen dat de nagelplaat hersteld.

  • Handen wassen met water en zeep
  • Een theelepel Releaff  van Famous Names: AU Drench (als alternatief Chlorhexidine 0.3%) in een kom water en spoel de handen in dit mengsel. Droog daarna de handen af. Gooi het mengels niet weg, dit kan je gedurende dezelfde dag gebruiken om dit proces vaker te herhalen.
  • Breng Cuti-cal van Famous Names aan op en onder de nagelplaat. Dit zorgt ervoor dat de hyperkeratose direct wordt afgebroken.
  • We willen geen bacteriele infectie onder de losgelaten nagelplaat. Daarom is het belangrijk om hierna de handen te wassen in een mengsel van 200 ml water en 200 ml witte keukenazijn. Was in dit mengsel je handen.  Gooi het mengels niet weg, dit kan je gedurende dezelfde dag gebruiken om dit proces vaker te herhalen. Droog je handen af.
  • Druppel daarna met Sterilon (als alternatief Chlorhexidine 0.3%) onder de nagelplaat.
  • Druppel daarna Dadi Oil nagelriem olie onder de nagelplaat en breng wat aan rond de nagelriem. Smeer de olie goed in.
  • Smeer de handen in met de Dadi lotion.

Herhaal dit stappenplan 4 tot 5 keer per dag om de nagelplaten te laten herstellen.

Nail Tech Awareness groep

Dit is een Facebook groep waar nagelstylistes over de hele wereld allergie klachten melden. Het is raadzaam om deze groep goed in de gaten te houden, zodat je ziet welke merken ervoor veel problemen veroorzaken.

Conclusie

Als styliste is het belangrijk om zorgvuldig te werken, zodat de kans op een allergie minimaliseren. We de symptomen herkennen zodat wij een reactie vroegtijdig kunnen herkennen en we de klant kunnen helpen bij het laten herstellen van de nagels.

Met dank aan: Tracy Shelverton van Gorge Nails voor het gebruiken van foto's en video's.

Over de schrijver
Reactie plaatsen