Acrylatenallergie door nagelproducten bij Tv-programma Kassa
27 november 2023 

Acrylatenallergie door nagelproducten bij Tv-programma Kassa

Het consumentenprogramma Kassa van de BNNVARA maakte een item over acrylaten allergie. Hierin werd Loes Rikkers, mede-eigenaar van ARCH ACADEMY geïnterviewd.

Het aantal acrylatenallergiëen door kunstnagels is de afgelopen jaren explosief gestegen. Waar wij in ons opleidingscentrum 1 of 2 gevallen per jaar zagen, zien we het nu helaas bijna dagelijks. Het verontrustende is dat veel stylistes de kennis niet hebben hoe ze een allergie kunnen voorkomen en vaak zelfs niet eens herkennen. Niet omdat stylistes dit bewust doen, maar vaak omdat ze er tijdens hun nagelstyliste opleiding niets over geleerd hebben.

Het probleem heeft twee kanten:

  1. Leveranciers van nagelproducten zouden meer kennis moeten delen aan de (professionele) gebruiker. Ook worden er te vaak hoge concentraten HEMA gebruikt. HEMA is een stof die zorgt voor de hechting van de kunstnagel aan de natuurlijke nagel. Wat wij veel zien gebeuren is dat leveranciers als doel hebben om de producten zoveel mogelijk te verkopen: ook aan particulieren die niet weten hoe ze de kunstnagels aan de nagels moeten laten hechten. Hierdoor verhogen ze het concentraat HEMA in de producten voor een betere hechting, maar waardoor er wel een grotere kans op een allergie ontstaat.
  2. Ontbrekende kennis over het aanbrengen en goed uitharden van de acrylaten bij nagelstylistes. Een allergie ontstaat alleen als je het product in aanraking laat komen met de huid. Bij productapplicatie mag je nooit de huid raken. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste lamp en uithardingstijd aanhoudt die de leverancier aangeeft. Als niet alle moleculen uitharden ontstaat er bij de nabehandeling een verhoogd risico op een allergie omdat de niet-uitgeharde deeltjes op de huid komen bij het vijlen of het afweken van het product.

Wanneer iemand een allergische reactie op een nagelproduct heeft, mag er absoluut geen product meer worden aangebracht. Hoe je een allergische reactie kan herkennen en hoe je moet handelen lees je hier. 

Tijdens onze lessen besteden we veel tijd aan dit onderwerp, omdat het negeren van een allergische reactie ernstige gevolgen kan hebben. Een acrylatenallergie heeft namelijk veel grotere gevolgen. In veel medische toepassingen zoals protheses of kunstgebitten wordt er gebruik gemaakt van acrylaten.

Ben je nagelstyliste of wil je graag nagelstyliste worden? Laat je dan niet afschrikken. Kennis over de producten, werkwijze en juiste uitharding zorgt ervoor dat de kans op een allergie nihil is.

Zoals Annebelle Nooteboom, hoofdredacteur van Nailed It Magazine aangeeft in de uitzending van Kassa: 'Het is belangrijk dat als je nagels laat doen, dat je dit bij een professional laat doen'.

Bekijk de uitzending hier:Over de schrijver
Reactie plaatsen