Acrylaatallergie: het is te voorkomen!
Acrylaatallergie - het is te voorkomen!
25 november 2024 

Acrylaatallergie - het is te voorkomen!

Het is al weer een jaar geleden dat Arch Academy te zien was bij Kassa voor het onderwerp allergieën door nagelproducten. Maar het blijft (gelukkig!) een groot topic: iedereen is zich steeds meer bewust van de mogelijke gevaren van nagelproducten.

Even een kleine samenvatting:

Alle nagelproducten waar we mee werken bevatten acrylaten en voor deze stoffen kun je allergisch worden. Vaak wordt er gedacht dat er alleen in acryl acrylaten zitten, maar dat is niet waar! Ook in gellak, rubberbases, gel, acrylgel etc. zitten deze stoffen verwerkt. Zolang er goed met de producten wordt omgegaan en er met veilige, geteste producten wordt gewerkt zit je goed.

We moeten als styliste dus ervoor zorgen dat de producten goed uitharden. Het probleem is echter dat je met het blote oog niet kunt zien of een product volledig uitgehard is... Huh? Echt waar...

Zodra een product voor 50% is uitgehard is het namelijk hard genoeg om te vijlen en zie of voel je niets geks meer aan die nagel. Deze is niet meer vloeibaar. Maar pas vanaf 90% uitharding is een product veilig te gebruiken (100% uitharding is chemisch onmogelijk). Je ziet echter niet het verschil tussen een uitharding van 50%, 70%, 85%, etc... Je moet dus eigenlijk op je product vertrouwen dat deze goed uitgehard is...

Maar ik werk liever niet op goed vertrouwen. Ik werk liever op kennis. Ik wil zéker weten dat een product minimaal 90% uitharding heeft gehaald. Hoe weet je dat zeker?

  • Werk met een veilig, getest en goedgekeurd merk. Goedkoop is vaak echt wel duurkoop.
  • Gebruik de lamp die het merk aanraadt, want hier testen zij hun producten mee.
  • Zorg dat je de uithardingstijden écht aanhoud. Ga dus niet maar voor 60 sec uitharding als het 90 sec moet zijn.
  • Check de stand van de hand in de lamp. Als de hand te ver uit de lamp is of scheef ligt kunnen de lampjes niet alles goed uitharden.
  • Werk niet te dik met je producten, zeker niet met producten waar veel pigment in zit (gekleurde gels, gellak, etc.).
  • Hard de duim apart en rechtop uit en dus niet tegelijk met de andere vier vingers. De duim ligt anders scheef en dan kunnen de lampjes er niet bij.
  • Werk ook maar met één merk: je weet niet hoe producten van andere merken op elkaar reageren en zoals je nu weet is dat dus ook niet zelf echt te controleren.

Daarbij is het heel belangrijk dat de producten de huid niet raken. Alle goedgekeurde producten zijn veilig om te gebruiken op de nagels, maar niet op de huid. Hoe vaker je toch de huid raakt met het product, des te sneller ga je een allergie opbouwen. Ook hiervoor zijn verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden zodat je dit voorkomt:

  • Draag nitril handschoenen tijdens het werken, maar ook als je potjes gaat schoonmaken bijvoorbeeld.
  • Hou je potjes en flesjes schoon. Je kunt ook met je handschoen onuitgehard product doorgeven naar de hand van de klant (en vieze potjes is niet echt professioneel...).
  • Gooi gebruikte nail wipes weg. Als je vieze doekjes op tafel laat liggen en je hangt hier met je blote arm in komt je huid er ook in aanraking mee (en wederom, niet professioneel).

Dit ziet er misschien uit als een hele waslijst, maar de punten waar je rekening mee moet houden zijn dus eigenlijk heel eenvoudig. Zeker als je het goed aangeleerd krijgt van begin af aan!

We bespreken tijdens de trainingen en opleidingen uitgebreid alle ins en outs rondom een allergie voor kunstnagels. Een acrylaatallergie heeft namelijk veel grotere gevolgen dan alleen het niet meer kunnen dragen van kunstnagels. In veel medische toepassingen zoals protheses of kuntgebitten wordt gebruik gemaakt van acrylaten. 

Ben je nagelstyliste of wil je graag nagelstyliste worden? Laat je dan in ieder geval niet afschrikken! Kennis over de producten, werkwijze en juiste uitharding zorgen ervoor dat de kans op een allergie nihil is. Daarom is het aan te raden (ook al wil je alleen je eigen nagels met gellak verstevigen) om altijd een training te volgen om op de hoogte te zijn van de risico's en je de juiste werkwijze te laten aanleren.

Wil jij leren hoe je veilig te werk kunt gaan? Of je nu je eigen nagels wil leren zetten of je kennis wil upgraden als styliste: tijdens de Rubberbase training vertel ik je er álles over!

Over de schrijver
Na het volgen van de Allround Nagelstyliste opleiding bij Arch Academy is Saskia een succesvolle nagelsalon begonnen. Na een aantal jaren ondernemen is ze begonnen met lesgeven bij Arch Academy en sinds 1 maart 2024 is zij met trots eigenaar van dit mooie bedrijf.
Reactie plaatsen